Vem är det som tänker?

”Can you find the watcher?” frågar Mooji. Och det kan jag ju inte. När jag satt med den frågan en morgon, och när jag iakttog alla tankar som dök upp och försvann, fick jag tanken (en bland alla andra) att jag skulle undersöka vem det är som tänker.

Jag hittade ingen som tänker, bara olika tankar. Fair enough, tänkte (ja) jag (nja). Men när ”jag” tycker saker, när ”jag” har en åsikt – och det händer ju 😉 – vem är det då som sitter bakom ratten? ”Du är inte dina tankar” har vi ju hört så många gånger, och det är klart att jag inte är. Jag har tankar. Eller …? Nu letade jag efter den där som har åsikterna, som tänker tankarna … men det fanns ingen där. Det fanns tankar, men ingen som tänkte dem. Det fanns åsikter (som ju givetvis också är tankar), men ingen som hade dem. Så det blir tänkt och det blir tyckt i världen men det är inget jag behöver följa upp eller argumentera för. Vilken befrielse.

20121027_145729När ”jag” minns en höstpromenad jag tog med Per, vem är det då som tänker tanken? Dyker den bara upp, kanske väckt av en doft eller ett synintryck? Jag vet inte – men det är så uppenbart att det inte är ”jag” som initierar processen. Jag kan ibland välja att fokusera på något särskilt, precis som jag kan välja att andas på ett visst sätt. Men om jag inte väljer eller lägger mig i tycks processen fortgå ändå. Vem är det som andas? Och vem är det som tänker? Det är ett mysterium.

Det är osannolikt att upplevelsen av egot, tankarna och åsikterna kommer att förändras stort till formen efter den här insikten. Men något annat, något som inte går att sätta fingret på, är förändrat. Och förändringen skapar frid ♥

2 responses to “Vem är det som tänker?

  1. ….har suttit mycket med ”the watcher” i fokus och Moojimannen som stöd. Just för närvarande känns det som hela mitt inre maskineri har gått i ”baklås” . Huvudet, ja tankarna om vem som betraktar, är lätt frustrerat (kamptillståndet slår lätt till) . Intellektuellt vet jag ”rätta” svaret men men får inte ihop det….€#>*^~ ….djuuupt andetag, tålamod, tålamod… 🙂 längtar efter den inre friden just nu….

    1. Och, just nu … Någon(ting) ser frustrationen, det pågående spelet av tankar där tankarna försöker släppa taget om sig själva (vilket naturligtvis faller på sin egen orimlighet). Någon(ting) iakttar alltihop. Finns det frustration hos detta någon(ting)? <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman