Tankar om tankar

”Allt du ger energi till växer”, heter det, och är väl uppenbart att det stämmer. Men vad är det att ”ge energi”? Ibland tror vi att det bara handlar om motsatser: att satsa på tanken att man är värdefull om egenvärde i stället för tanken att man är värdelös. Att vara uppmärksam på allt man hunnit idag istället för att beklaga sig över allt man inte hunnit. Och så vidare. Och givetvis är det trevligare att ta en bussen till den positiva änden av värdeskalan än att åka åt andra hållet – men åt vilket håll du än åker utnyttjar du ju samma busslinje och håller på så vis liv i den.

Kanske har det blivit dags att titta närmare på vilka ”busslinjer” du utnyttjar. Till exempel: Tanken Jag duger som jag är! förutsätter redan i sig själv konceptet att jag inte duger. (Varför skulle den annars behövas?) Så den fina positiva tanken ger i själva verket näring åt den negativa föreställningen som jag vill att den ska utrota.

Här någonstans brukar intellektet bli lite uppbragt, särskilt om det aktivt har ägnat sig åt att arrangera positiva utflykter. Är det meningen att vi bara ska klaga och gnälla, kanske? Så jag säger det igen: Det är absolut roligare att vara positiv än tvärtom. I  den mån du kan välja mellan dem, välj positivt för all del. Verkligen.

Men du kommer aldrig att kunna positivisera bort det negativa, och det är det som kan bli lite frustrerande i längden. Det positiva kan ju bara vara positivt i jämförelse med någonting – eller hur? Den ena änden på värdeskalan inte kan existera utan den andra, och så länge du strävar mot den positiva änden måste du göra motstånd mot den negativa. ”Lösningen”, om man kan kalla det det, är (och jag är ledsen om det blir tröttsamt att läsa) att helt enkelt bli medveten om hur det fungerar. Inte “… så att man kan förändra det”. Du behöver inte förändra; medvetenheten räcker.

Ett sätt att odla den medvetenheten som jag personligen tycker mycket om är att sitta i stillhet. När jag vilar i min djupaste närvaro är alla värderingar irrelevanta. Vad skulle jag ens ha dem till?

________________________________________

Fler funderingar om den inre värdeskalan hittar du i det tidigare blogginlägget ”Värdeskalan som ljuger” ♥

One response to “Tankar om tankar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman