Tänka frihet, skapa begränsningar? (del 2)

Vi kan få en enorm tillfredsställelse av att uppnå mål, av att klara något mot alla odds, av att skapa det vi vill ha i livet. Det kunde du förmodligen bekräfta i ditt eget liv om du reflekterade över saken i samband med mitt förra blogginlägg om frihet och begränsningar. Det du kanske också upptäckte var att det inte nödvändigtvis är särskilt avslappnade att leva så hela tiden. Tillfredsställelsen över bedriften klingar ju av så småningom. Den måste klinga av, för den är ett tillstånd – och tillstånd kommer och går. Snart dyker det upp en längtan efter nästa mål, nästa bedrift.

Om vi tror att vi ska finna inre frid genom att uppnå målen blir vi förmodligen ganska snart rätt så frustrerade. Det är ju aldrig riktigt ”it”, det där som vi uppnår. Inte på riktigt. Så vi försöker med nästa sak, och nästa, och nästa … med den ständiga förhoppningen att nästa mål ska ge oss den där friheten, friden, lugnet, kraften eller vad det nu är vi längtar efter. När det händer är det sorgligt på flera sätt: dels letar vi ju på fel ställe efter det vi vill ha, dels missar vi möjligheten att njuta fullt ut av det vi faktiskt uppnår.

Det kan vara en bra inventering att se över dina mål och vad du tror att de ska ge dig. Om mer pengar ska ge dig möjligheten att köpa en ny bil, mer ledig tid, en resa eller vad det nu kan vara, notera det. Och kolla sedan vad den där resan eller bilen i sin tur ska ge dig. Upplevelser i ett annat land? Lägre bensinkostnader, mindre miljöbelastning och/eller till och med en lyxigare känsla i bilen? Finemang. Alla de sakerna är ju rimliga att målet, beroende på vad det är, ska ge dig.

Men sedan då? Ska den lyxiga känslan göra att du blir flottare, rikare eller finare? Ska de nya upplevelserna i spännande miljöer befria dig från jobbiga konflikter hemma? Ska den nya frisyren göra att du automatiskt blir smalare och gladare på köpet? (Den där sista låter osannolik, jag vet. Men ändå var det ju vad jag trodde när jag var tonåring: att den nya, moderna frisyren skulle förändra mycket mer än mitt hår.)

När vi upptäcker att vi har mer orealistiska förhoppningar på vad våra mål och önskningar ska ge för följder när de förverkligas, då kan vi välja. Vi kan se på hur verkligheten ser ut: a, b och c kommer jag sannolikt faktiskt att få ut om jag gör det här. Men x, y och z … det verkar faktiskt mindre sannolikt. Det betyder ju inte att vi måste lägga ner ett visst mål. Men det betyder att vi får realistiska förväntningar på vilken frihet det ska ge oss. Och det, lustigt nog, ger oss ju faktiskt mer frihet! Vi behöver inte fastna i ett ekorrhjul som ska skänka en tillfredsställelse som aldrig är här, alltid i framtiden. Vi kan välja om vi vill lägga pengarna på den nya bilen, även om det ”bara” ger bättre bränsleekonomi, snyggare kaross och bättre fjädring. Och om vi gör det kan vi uppskatta alla de förbättringarna för vad de är. 

Om en vecka kommer det tredje och sista inlägget i den här lilla serien. Ta det lugnt till dess – och andas … 

 

One response to “Tänka frihet, skapa begränsningar? (del 2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman