Speglar, kärlek och relationer

Vad är det som händer när man blir förälskad? Handlar det alltid om romantisk kärlek, eller handlar det snarare om att man mött en spegel? Ibland när vi möter en annan människa är det någonting inom oss som känner igen sig, som känner sig hemma – och det är lätt för egot att tolka det som att vi blir romantiskt förälskade i den personen. Det vill säga, om personen inte är av det kön som vi normalt brukar bli romantiskt förälskade i är det ganska enkelt att se att det handlar om något annat. Men om inte, och om vi just då är öppna för en ny romantisk relation, kan vi bli förvirrande.

Min första upplevelse av det slag som ligger till grund för kurserna i Levande kraft var en kurs med Rahasya, en man från Tyskland som ägnat åratal åt inre utveckling i både stor och liten skala. Han hade kommit till insikt om sin sanna identitet bara ett halvår tidigare och erbjöd precis den kombination som behövdes för att locka mig: blandningen av ”upplyst lärare” å ena sidan och ”fortfarande terapeut för ränderna går ur väldigt långsamt” å den andra. Någonting inom mig mjuknade och spetsade öronen samtidigt; han hade något som jag ville ha.

Den sortens ”vilja ha” hade jag egentligen upptäckt många år tidigare, med min första riktiga pojkvän. När vi gjort slut (med åtföljande hjärtesorg och allt som hör till) insåg jag en sak: Min känsla av att vilja ha honom var, vid närmare granskning, i själva verket en känsla av att vilja ha någonting som han hade. Det var skönt att vara med honom, för han speglade någonting inom mig som inte fått särskilt mycket vård i mitt liv dittills, någonting som jag trott kom utifrån men som i själva verket fanns inom mig.

Jag är monogam i själ och hjärta. Jag har noll intresse för mer än en aktiv, intim, nära, full-on relation åt gången, och de senaste 21 åren har det handlat om en och samma relation som nått allt djupare. Men det hindrar ju inte att jag kan uppleva spegling, gemenskap och kontakt – energimässigt och själsligt – med andra själar som jag möter på vägen. Att njuta av, vila i eller bara andas in någon annans energi för att den speglar, bekräftar eller kompletterar min egen, för mig är det fri kärlek i dess mest godartade form.

2 responses to “Speglar, kärlek och relationer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman