Semester i Egoland, första anhalten

Ett av mina favoritcitat just nu kommer från den västindiske mästaren Mooji, som ofta, lite kort och avfärdande, säger: ”Forget about spirituality!” (En närbesläktad fras som han också hörts yttra är: ”Don’t fall in love with spirituality.”) Båda fraserna passar bra in i en process som blivit allt tydligare för mig på sistone. Och det handlar ju om egot. Igen.

Det märkliga är att ju mer det pratas om egot, desto fler missuppfattningar uppstår; desto fler missriktade ideal. Vi tror att vi upprättar meningsfulla strategier för att hålla egot på avstånd, utrota det, neutralisera det eller omvända det – men det vi ironiskt nog inte inser är att den del av oss som gör allt detta är egot. Det första vi måste inse i vår iver att utvecklas är att så snart vi bedömer saker som bättre eller sämre, så snart vi generaliserar, graderar eller överhuvudtaget särskiljer mellan ”jag” och ”inte jag”, ”mitt” och ”inte mitt” är det egot som är i farten. Långnäsa, alltså.

Egot blir naturligtvis ofta lite misslynt och tjurigt när vi genomskådar den här sanningen, och i de reaktioner som uppstår – att sluta tala om ”egot”; att förfina definitionen av det så att den tycks innefatta ovanstående insikt, att sluta använda värderande formuleringar när vi gör de värderingar vi ändå gör (bara för att nämna några exempel) – kan vi med bara en smula distans fnissa lite åt egots nya, kreativa förklädnader.

För ärligt talat, varför måste vi förklä egot; eller varför måste egot förklä sig självt? Det är det som är så ironiskt – att det bara är egot självt som upplever behovet att förklä sig till något annat (i princip vad som helst som inte kan klassas som egot). I den här insikten måste vi stanna ett tag. Vi behöver stanna upp så länge att den del av oss som vill bocka av den som avklarad och integrerad så att vi kan få fortsätta (gissa vilken del det är!) slappnar av och finner sig tillrätta. Då har vi integrerat den första insikten, och vi kan göra det många, många gånger ♥

Vill du gå en utbildning där vi tittar på egot och lär oss neutralisera det och möta det konstruktivt? Oavsett om du är chef, lärare, tränare, coach, terapeut eller ”bara” förälder kan utbildningen Egobitar göra skillnaden mellan frustration och förvirring; mellan maktspel och möte. På sidan hittar du också Egobloggen, där inöäggen generellt är ganska korta och alltid handlar om egot 😉

One response to “Semester i Egoland, första anhalten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman