Sårbarhet och synkronicitet

Har du märkt hur olika delar av livet tycks synka ibland? Förr mig är det ofta så – jag pratar med en vän om en sak, och sedan läser jag om något liknande i en tidning. Jag ser en film, och sedan berättar någon något för mig om ett snarlikt händelseförlopp eller en liknande dynamik.

daring-greatlyJust nu upplever jag en sådan synkronicitet mellan en bok jag läser och boken jag för närvarande översätter. Boken jag läser är Brené Browns Daring Greatly, som handlar om att vi behöver bli vän med sårbarheten för att kunna leva fullt ut och hur det, i sin tur, innebär att vi måste lära oss hantera gamla, inrotade skamkänslor eftersom de annars kommer att göra det omöjligt för oss att tillåta sårbarheten.

Boken jag översätter är mycket lik Brené Browns bok. Och mycket olik. Den är skriven av Elaine Aron – kvinnan som myntade begreppet ”högkänsliga människor” och har skrivit flera böcker om fenomenet. Den här boken handlar dock inte om högkänslighet utan om vår tendens att undervärdera oss själva och den medfödda dynamik som den har sina rötter i.

the-undervalued-selfBåda böckerna handlar om skamkänslor, och båda belyser på olika sätt de försvar som människor – varav jag själv är en – använder för att slippa ifrån de spöken vi själva har skapat. Vilka försvar använder jag? När ser jag samhörighet och kärlek omkring mig, och när ser jag bara jämförelser och statusförhållanden? (Och när jag märker att det är lite väl stor övervikt mot jämförelser och statusförhållanden, hur reagerar jag då? Dyker det upp nya försvarsstrategier för att hålla mer smärtsamma känslomässiga reaktioner borta?) Plötsligt, eller återigen och på nytt, upplever jag hur min varelse och mitt liv blir ett laboratorirum och mitt eget psyke ett forskningsobjekt. Det ska bli spännande att se hur dessa båda böcker och de reflektioner, upplevelser och insikter som de banar väg för – i kombination med den kurs i Enneagrammet jag gick i Köpenhamn förra veckan – påverkar höstens kurser.

Först ut är helgens introduktionskurs i Enneagrammet som jag håller i Sala, på Tärna folkhögskola nu den 10– 11 oktober. Och sedan följer Levande kraft steg I och II i november, som det fortfarande finns plats på och du är varmt välkommen till om du vill utforska, fördjupa, röra dig, känna, upptäcka och hitta nya insikter.

Är du själv medveten om hur du håller obehagliga känslor på avstånd? Försöker du låta bli ibland? Kan du ana vilka känslor det förmodligen handlar om, men inte riktigt se hur du gör för att undvika dem? Bli nyfiken, så att du kan få chansen att börja välja mer aktivt ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman