Ord – inre miljövård

Vad omger du dig med för ord? På bussen, omkring dig, i huvudet, med vänner … vad väljer du att prata om, läsa om eller lyssna på? De där vardagliga, ”obetydliga” och kanske slumpartade samtalsämnena, vad brukar de kretsa runt?

Ord påverkar oss på mycket lömskare sätt än vi är medvetna om. När jag för några år sedan översatte boken (O)logiskt av Dan Ariely läste jag om ett experiment där försökspersoner (unga, friska studenter) fick i uppgift att sätta orden i rätt ordning i ett antal meningar. Den ena gruppen fick meningar av allmän, blandad karaktär, men den andra gruppen fick oproportionerligt många ord som exempelvis ”antik”, ”bingo” och ”Florida” – alltså ord som i sig själva (men kanske inte i sitt specifika sammanhang) associerade till hög ålder.

Ord_250Efter den övningen trodde försökspersonerna att testet var över, men nu kom den del som forskarna var mest intresserade av (men som försökspersonerna alltså inte kände till): att ta tid för att se hur lång tid de tog på sig för att gå ut ur huset där testet hade utförts. Det visade sig att den grupp som fått arbeta med ”gamla” ord gick mätbart långsammare än kontrollgruppen. De hade ”blivit gamla”, åtminstone för stunden, bara genom att ägna sig åt ord med svaga associationer till ålderdom.

Redan en helt omedveten association kan alltså påverka något så påtagligt och verkligt som vår fysiska prestationsförmåga. Det var inga små grupper som testades, och varje gång fick forskarna samma resultat. Så fundera över vilka ord du omger dig med och vad du väljer att prata om! Kanske vill du skriva glada, kraftfulla eller inspirerande ord på små lappar och sätta på datorskärmen, kylskåpet eller badrumsspegeln? Eller också sätter du ”lapparna” i huvudet och tar för vana att tänka ”härligt, glad, stark, fri …” som små mantran på väg till och från jobbet 😉

Dessutom kan du komplettera vårstädningen av dina samtalsämnen med lite självförtroendestärkande morgongymnastik – läs bloggande coachen Henrik Hamiltons inlägg om kroppsspråk så får du se!

Är du sugen på en mer handfast vårstädning i ditt inre? Det finns fortfarande några platser kvar till ”kraftretreaten” Levande kraft steg I den 4–7 april. Här kan du läsa vad tidigare deltagare tyckt!
Är det din tur nu?

4 responses to “Ord – inre miljövård

  1. Kloka ord och tankar. Vilka ord vi omger oss med spelar stor roll.
    Det finns en anledning till att vår familj väljer bort morgontidningen… Vi vill helt enkelt inte fylla våra hjärnor med elände och problem.

  2. Intressant! Ska tänka på det! En visionboard med positiva ord i köket kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman