Olika människor

Jag kan fascineras av den variation mellan individer som uppstod redan när livet på jorden slutade föröka sig enbart genom celldelning. Människor (liksom alla andra arter av liv) är olika. Inte bara till etnicitet, hårfärg, tycke och smak, utan till själva sin essentiella energi – det där gäckande, svårbeskrivliga men ändå så påtagliga.

Vissa andra människor ”känner” jag inte – alltså, de gör inget bestående intryck annat än rent intellektuellt. En och annan känner jag instinktiv motvilja gentemot (även om dessa människor är ganska sällsynta och känslan ibland visar sig bero på att de i själva verket tillhörde den förra kategorin; och när och om det uppstår en känsla av genuin kontakt försvinner ofta motviljan).

Sedan finns det folk jag spontant tycker om och jag lätt för att vara med, möta och svara an på, människor som jag gillar att ha med på fester eller andra sociala sammankomster och som jag ofta delar ”smak” med: intressen, film eller energi, och – undantagslöst – humor.

Glossy-Heart-right-xxOch till sist finns de där sällsynta personerna som känns som … ja, som ett sorts hemma; vars energi liksom synkar med min egen utan skarvar, och som gör mig tillgänglig för livet, för påverkan, för utbyte och, förmodligen mest signifikant, för mig själv. Som väcker ett starkt, mjukt Tyck Om, och där det känns som om man vet något tillsammans – även om man kanske inte vet vad det är man vet, och även om man ibland inte ens har så mycket att säga. 

För dig som också fascineras av det här kan jag tipsa om Enneagrammet, som ger svar på åtminstone några av frågorna som kan uppstå. Men en del av fascinationen är ju att det inte nödvändigtvis går att förklara, utan bara upptäcka i sin egen upplevelse och samspelet med andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman