Ögondroppar för själen

Såhär några dagar efter retreaten i Järna fortsätter upplevelser, reflektioner och sanningar att sjunka in och fördjupas. Framförallt blev en upplevelse jag haft sedan tidigare så klar och tydlig under kursen. Du vet när man går i skogen och får se en orm – men vid närmare granskning är det ingen orm utan bara ett ömsat skinn, ”skalet” av en orm, utan någon substans i? Så känns det med mycket av det mitt ego försöker sig på. Eckhart Tolle har beskrivit det som att sinnet är som en cykel: även om man slutar trampa (eller ge näring åt ett visst beteende eller mönster) slutar ju inte cykeln rulla omedelbart. I stället fortsätter den av sig själv, med hjälp av den samlade rörelseenergin, och först kanske det inte ens märks att ingen trampar längre. Så småningom blir färden allt vingligare, och till sist ramlar cykeln omkull – men i början (och ”början” när det handlar om egot kan vara ganska lång och i många olika lager) kan det på ytan se ut precis som det gjorde medan man fortfarande trampade aktivt.

Men när jag tittade närmare på ”ormarna” eller ”cykelfärden” var det så lätt att se att det inte fanns någonting där. Bara skalet av en tidigare rörelse, upplevelse eller reaktion. Ibland kan skalen vara nog så övertygande och tillfälligt dra med mig i flödet, men det är så mycket lättare att iaktta vad som händer och behålla medvetenheten när det man tampas med är en skugga snarare än har en faktisk existens.

Dessutom, särskilt om vi använder den spontana analogin med skuggan, blir det ju uppenbart att det är meningslöst att slåss mot den. Den finns ju inte, så det finns ingenting där att slåss med. Allt vi kan göra är att möta egot med kärlek och se att det inte är vad vi är. Och att göra det är befriande fritt från kamp.

Den atmosfär och inre energi som förstärktes i Järna känns lite grann som ögondroppar för själen – någonting som tycktes tydligt tidigare har blivit klart som kristall, ofördunklat och uppenbart. Utifrån detta känns det perfekt att fortsätta känna in potentialen för vår intensivkurs 4 i fokus som äger rum i Lidköping 14–16 september. Där är det ju just det här vi vill dela med oss av; livet bakom kulisserna och vad som faktiskt är sant. Det ska bli spännande att se vad som kan ske med en så liten grupp som bara fyra kursdeltagare under två och en halv dag av intensiv närvaro och utforskande av vår innersta sanning. Kanske är du redo att ta steget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman