När man ska bestämma sig

Har du beslut som ligger och gror? Eller känns det kanske snarare som om fröna torkat, ruttnat eller blivit uppätna av fåglar, eftersom inget beslut materialiserar sig trots att du tycker att du borde ha bestämt dig för länge sen?

I Sverige studsar vi fram och tillbaka mellan en trist och oföretagsam Jante å ena sidan – en som tycker att man ska vara nöjd med det man har och inte förhäva sig – och å andra sidan budskapet att vi kan om vi vill och att det ”bara handlar om att bestämma sig”. Om vi bara gör rätt och står för vad vi vill, då faller det perfekta livet snart på plats, precis så som vi vill ha det.

Va? Vet du inte hur du vill ha det? Om det är så har jag en hemlis att berätta. Att du inte vet betyder inte att du är dum (som inte fattar vad du egentligen vill), feg (som inte törs erkänna vad du egentligen vill) eller dömd att leva exakt som du gör nu för resten av ditt liv. Det betyder bara att det finns beslut som inte mognat klart än.

Right_decisionAtt låta beslut mogna klart är en av de största utmaningarna för oss som helst vill ha saker och ting igår och tror att allt redan borde vara klart så att vi kan börja leva någon gång. Men när vi upptäcker att vi faktiskt redan lever – hela tiden – kan vi börja slappna av. Då förstår vi efter hand att livet inte handlar om att göra allting ”rätt” en gång för alla och aldrig mer möta några utmaningar. Vi förstår måttet på om någonting är ”rätt” inte är hur snabbt det går eller hur länge det varar. Vi mognar och utvecklas och förändras – och då gör våra behov och önskemål det också. Det är okej att förändras, och ibland är det nödvändigt. Men det måste få ske i sin egen takt.

Känns det omöjligt att skilja på sådant du egentligen vet men skjuter upp och slingrar dig ifrån och sådant som faktiskt inte är moget än? Det beror på att det är samma mognadsprocess vi talar om. Det är inte bara världen och tiden som behöver vara mogen; du behöver också vara det. Kan du finna dig tillrätta med att just nu inte veta? Kan du känna tillit till att det blir som det ska? Det är inte att sitta passivt med armarna i kors; det är att intressera sig för och tillåta händelseutvecklingen i det tempo som den faktiskt har i stället för att försöka få den att utvecklas snabbare.

En timme efter att jag hade skrivit färdigt det här blogginlägget såg jag följande vers ur Tao Te Ching på nätet:

By not wanting, there is calm, and the world will straighten itself.
When there is silence, one finds the anchor of the universe within oneself.

Känn på den förankringen – och på vissheten om att du befinner dig precis där du ska vara.

5 responses to “När man ska bestämma sig

  1. Tack!!!! Kunde inte fått till mig bättre just idag!! Snacka om att man får vad man behöver i precis rätt tillfälle!! Har allt en mening?? Eller?? Så klockrent!! ❤

  2. Vad härligt att det träffade så rätt ♥
    Angående mening tänker jag för min del så här: Om allt har en mening är det sannolikt att jag i min nuvarande form inte känner till den utan den sköts av någon med mer överblick än jag 🙂 Och om det inte finns någon mening, då spelar det ju ändå ingen roll vilket beslut jag fattar.

    Personligen håller jag dock på Mening, och när det gäller mitt liv misstänker jag dessutom starkt att jag haft en hel del att göra med planeringen också – även om jag inte kommer ihåg det nu 😉

  3. Instämmer med föregående talare! Väldigt bra skrivet och väldigt skönt att läsa just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman