Medkänsla, värderingar och emotionell intelligens – välkommen till hjärtats värld

Jag har ju ägnat mig en del åt våra tre intelligenscenter – magens, hjärtats och huvudets – både inom ramen för Enneagrammet och i samband med upplevelsebaserad inre utveckling i allmänhet och Levande kraft-verksamheten i synnerhet. Tidigare i somras hittar du blogginläggen Integrerad intelligens (se här på Youtube), Så här påverkas centren av inre utveckling (se här på Youtube) och Instinkt, vilja och handling – välkommen till magens intelligens, där jag förklarar lite mer om de här tre ”fakulteterna” eller, faktiskt, hjärnorna 🙂 . Här fortsätter jag alltså med hjärtat, eller det emotionella centret.

(Se klippet på Youtube här)

Som en övning och förberedelse, ta några djupa andetag och slut ögonen en stund. Hitta kontakten med kroppen och andningen. Sedan kan du flytta uppmärksamheten till hjärtat – det existentiella hjärtat, inte den emotionella reaktiviteten. Det här är den del av dig som vet vad som är det vänliga, det medkännande, att göra. Den som agerar utifrån kärlek. Mjukheten. Det betyder inte mesighet, eller att låta sig köras över, eller att inte kunna stå upp för sig själv. Men det är en del som inte håller på prestigen, när vi egentligen vet att någonting annat är det rätta. Det är kärlekens röst, inte egots eller rädslans. Du vet vilken det är, eller hur? Det finns nånting att vila i här … något som vet vad som är viktigt för dig, på riktigt ❤ Ta några andetag där och låt hjärtat få plats.

Vår kultur har många romantiska uppfattningar om hjärtat som både förminskar och överdriver vad det handlar om. Hjärtat handlar inte om sentimentalitet, eller om att vara ett hjälplöst offer för känslor. Och hjärtat för inte krig mot huvudet.

I balans

Hjärtat hyser våra värderingar. Det är hemvisten för våra känslor, vår känslighet – det vill säga, det som är åt just det mjukare och känsligare hållet. (Ilska, rädsla, eller känslan av kraft har mer med instinkt och mage att göra. Här i hjärtat det snarare sorg, längtan, misströstan, hopp, uppgivenhet, medkänsla eller kärlek.) Här finns också vår självbild och vår känsla av egenvärde.

I obalans

Det obalanserade hjärtat erbjuder i stället känslomässig reaktivitet, vilken vi har mycket av (även om vi ofta kör det genom ett slags ”intellektuellt interface”). Prestige, självbild. Skam, värdelöshet, behovet att kompensera för ett (upplevt) bristande värde genom prestationer, eller, alltmer i vår tid, ett falskt själv som vi presenterar utåt, i sociala medier eller kanske på jobbet eller bland vännerna.

Hjärtat som väg till mer balans och medvetenhet

Hjärtat har en intressant plats i vår värld. Medan huvudet och intellektet är vår främsta identifikation (oavsett personlighet) och magen och instinkterna styr oss bakom kulisserna, är det balanserade hjärtat något som vi alla känner till, och längtar efter. Det är också något som praktiskt taget alla har tillgång till i någon form, även om vi ofta låter intellekt, prestige, instinkt och resonemang övertrumfa det. Men det finns där, och någonstans är vi medvetna om det.
Det här är på ett vis vår kulturs port till ett högre medvetande; det är här vår utmaning ligger, samtidigt som det är tillgängligt för oss.

Oneness-rörelsen är ett uttryck för den här energin, och jag tror att anledningen till att den blivit så stor i vår tid är just detta: att det är det här som är vår utmaning, och vår möjlighet, just nu.

 

Relaterade inlägg: Integrerad intelligens Så här påverkas centren av inre utveckling | Vilja, instinkt och handling – välkommen till magens intelligens | Vad använder du huvudet till egentligen?   

5 responses to “Medkänsla, värderingar och emotionell intelligens – välkommen till hjärtats värld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman