Vilja. Ett ämne som du som hängt med här ett par år har läst en del om tidigare i den här bloggen 🙂 Och ett mycket intressant ämne, tycker jag – särskilt eftersom det finns så många missuppfattningar kring vad det är och vad det inte är.
(Se det här inlägget som klipp på Youtube.)
Vi kan väl börja med att konstatera att vilja är ett ganska överanvänt ord. Vi ”vill” massa saker som vi inte gör, trots att ingenting utanför oss själva hindrar oss. Och vi påstår att vi ”inte vill” andra saker, som vi gör – fast ingen tvingar oss till det. Så vad menar vi egentligen?
När jag började fundera över det här igen insåg jag till min förtjusning att jag de här sakerna, återigen, spontant tillhörde de olika mänskliga fakulteter som vi brukar kalla magen, hjärtat och huvudet. Magen är vår instinktiva, direkta intelligens, hjärtat vår mer mottagliga och kännande, och huvudet den intelligens som ägnar sig åt resonemang, förståelse och abstraktioner. Som vi så ofta säger på våra kurser behövs alla dessa tre. Ingen av dem är onödig eller fel. Men det som rör till det för oss människor ibland är att vi försöker tillämpa ”fel” intelligens för det vi vill göra och åstadkomma. Vi agerar från hjärtats intelligens men försöker motivera det med huvudets argument. Vi försöker kolla ”hur det känns i magen” genom att fråga tankarna. Och så vidare. (Vi blandar ihop dessa tre åt alla möjliga håll, men det vanligaste i vårt tämligen kognitivt orienterade samhälle är förstås att vi försöker använda huvudet till det mesta 😉 ).
När vi talar om vilja kan vi alltså mena lite av varje, och jag ska försöka reda ut lite hur det ser ut. Jag vill också passa på att betona att alla dessa tre fakulteter kan vara antingen balanserade eller obalanserade; det är alltså inte så att hjärtat automatiskt är bra men huvudet dåligt (till exempel). Vi kan ha intrasslade och neurotiska beteenden i samtliga tre kategorier, och ju mer vi blandar ihop dem, desto mer trassligt brukar det bli. (Om du känner igen dig redan och börjar klandra dig själv – vänta lite med det. Att du blandar ihop de här tre sakerna bevisar bara att du är precis som de flesta andra.)
När vi ”vill” med huvudet
När vi säger att vi ”vill åka till Sydamerika på semester” och menar att vi planerar en sådan resa och avser att åka dit är det huvudet som sitter vid spakarna. Huvudet ägnar sig åt sådant som avsikter, planer, visioner, fantasier och åsikter. Det råder ett mentalt och abstrakt klimat här. I new age-kretsar är det lätt att man vill avfärda huvudet och mena att det bara ställer till det, men om du provar att göra den där redan till Sydamerika (eller vad som helst annat som kräver något mått av planering) så märker du snart att det är bra att ha ett huvud 🙂
Samtidigt kan vi förstås röra till det här. Vi kan gå så mycket upp i våra fantasier, drömmar och visioner att vi glömmer att det behövs en praktisk del också, att vi måste göra saker för att det ska hända. Då kallas vi ofta ”drömmare”. Eller också kanske vi bli stressade, oroar oss för saker som kan gå fel eller skriver så många listor att vi glömmer att ha roligt på vägen.
När vi ”vill” med hjärtat
I hjärtat råder det ett lite annorlunda klimat. Det är mjukare här. Hjärtats vilja är ofta en önskan. Vi kan önska saker för oss själva, för andra. Vi kan önska hälsa, välstånd, glädje, vila, eller kanske ett särskilt mjukisdjur från leksaksaffären, lite beroende på hur gamla vi är. Det spelar ingen roll om det vi önskar är saker, tillstånd eller upplevelser, och det har inte heller någon betydelse om vi önskar dem för egen räkning eller för någon annan. Önskningarna, i sin rena form, har samma kvalitet ändå: en mottaglighet. Det är inte en energi som går utåt eller ställer några krav. Hjärtat önskar, backar ett steg och öppnar sig för att kunna ta emot.
Men naturligtvis kan energin vara obalanserad även här. Då kanske vi försöker förmå någonting att hända, önskar allt vad vi orkar, men samtidigt har fokus på hur olyckliga det skulle göra oss att aldrig få det vi önskar, eller en rädsla för att vi kanske inte är värda att få det.
Riktig Vilja sitter i magen
Det är i magen som den verkliga viljan sitter. Att vilja medför en rörelseenergi, en riktning, en impuls till handling. Jag kanske tror att jag vill arbeta som advokat, men vill jag då också gå igenom juristlinjen och lära mig det jag behöver? Ibland visar sig vår ”vilja” vara mer av en fantasi 😉 . När jag vill någonting så finns det ett organiskt nästa steg. ”Jag vill resa mig upp” – och så gör jag det. Ett mer komplext ”vill”, som till exempel ”Jag vill börja plugga igen” kanske inte leder till att jag anmäler mig till min tänkta utbildning på stående fot (och det innebär ju med största säkerhet inte att jag redan samma dag sitter och pluggar) – men det kanske leder till att jag ser över vilja utbildningar som finns, kollar mina möjligheter att ta tjänstledigt eller vad mer jag nu skulle behöva göra för att studierna ska bli verklighet.
***
Så som vi ser är ”vilja” verkligen ett överanvänt ord, och ofta när vi pratar om vilja är det helt andra energier i farten än magens. men riktig vilja behövs – alltihop behövs (och allt finns i ”obalanserade” versioner). Men när vi blandar ihop de andra sakerna med ”vilja” så ger vi bort vår kraft, vår verkliga vilja och handlingsförmåga – och när vi gör det, så blir vi lätt ett offer för omständigheterna.
Om det här känns relevant för dig, om du anar att det kanske blivit lite hopblandat, se om du kan känna efter hur det känns att vilja. Inte att tycka att något vore bra/roligt. Inte att önska att något skulle hända. Utan att vilja, och känna den där impulsen till rörelse, till handling. Det kan vara när du stod i ett hus eller en lägenhet som du visste att du ville göra till ditt hem, när du bestämde sig för att tacka ja eller nej till ett nytt jobb eller när du kände sig dragen till en kurs eller utbildning och anmälde sig till den.
Om du tycker att det är svårt att hitta tidigare erfarenheter att känna dig tillbaka till kan du experimentera med okomplicerade saker i vardagen – att välja väg när du promenerar, att känna efter vilken mat kroppen vill ha, att fatta små, enkla beslut. Se om du kan hitta magen i det, den där instinktiva energin.
Ett annat sätt att etablera mer kontakt med magen är att gå vägen via hjärtat (som ju har mer att erbjuda än önskningar 😉 ). Du som vill är varmt välkommen till dagen Kraften i det mjuka i Stockholm den 2 juni, där vi ger plats för hjärtat!
Hur ser din vilja ut? Var hakar det upp sig, och var flödar det? Berätta gärna!
Relaterade blogginlägg: Vilja, åsikter och sanning – på tur i snårskogen | Att vela, vilja och veta | Vilja och välja | … eller vill du kanske INTE ALLS? | När man ska bestämma sig
Lämna ett svar