Tänk dig en zebra som går och betar på savannen. Om vi skulle förutsätta att zebror tänker alls (på något sätt som påminner om vårt sätt att tänka) kanske det skulle vara tankar på var det bästa gräset fanns, om lejonen där borta verkade hungriga eller om det började bli läge att uppsöka skugga. En tanke som vi kan vara ganska säkra på att zebran inte skulle tänka är ”Åh, vad skönt det är att vara fri!” För att ens komma på tanken om frihet behövs ju också tanken om ofrihet.
Vi människor tänker däremot ofta på frihet och ofrihet. Det vill säga, vi kanske kallar det vi tänker på för ”arbetsbelastning”, ”ekonomi” eller ”flexibilitet”, men om vi bara skapar lite på ytan av de frågorna ser vi snart att de handlar frihet. Så länge vi söker frihet kommer ofriheten att nafsa oss i hasorna. Så länge vi fokuserar på att vi (tror att vi) behöver mer pengar kommer medvetenheten att kretsa kring det vi inte har råd med. Och så vidare.
Det här är i sig inget problem, och det betyder absolut inte att det är fult eller fel att jobba på att förändra sin livssituation. Det betyder bara att vi inte ska tro att vi nödvändigtvis löser det problem vi tror att vi löser. Så länge det vi söker ligger i ena änden på en skala kan vi vara ganska säkra på att få med en del av den andra änden också, på köpet.
När trivs du bäst, när du känner att du uppnått det du kämpat för eller när du upplever den frid som kommer, oavsett situation, när vi inte känner något behov av att förändra något? Utforska frågan varsamt, öppet och ärligt. Hur ser det ut för dig, i ditt liv? Är det kanske så att olika aspekter av dig trivs bättre i olika situationer? Vilka aspekter gäller det?
Nästa vecka kommer ett nytt inlägg på temat frihet och begränsningar. Och om du vill utforska frågan djupare och mer praktiskt under tre intensiva, härliga, levande dagar finns det fortfarande plats för dig på Levande kraft steg I den 7–10 november. Är du redo? Välkommen att reservera din plats!
[…] Tänka frihet, skapa begränsningar? (del 1) […]