Det finns en vanföreställning som är så utbredd i vår värld att den automatiskt betraktas som en självklarhet och sällan ifrågasätts. Den är lömsk och hal, och den glider obemärkt och lätt in i våra mål, önskningar och planer för framtiden. Den går inte ens att formulera i sin enkelhet, men den typ av föreställningar som den ofta ger upphov till kan låta ungefär så här:
Om jag hade mer pengar skulle jag intressera mig mer för min ekonomi.
När jag gått ner i vikt ska jag köpa fina kläder.
Jag behöver ett roligare arbete för att kunna trivas på jobbet.
Lögnen är svårgenomskådad på grund av att vi är så indoktrinerade att tro på ett visst förhållande mellan orsak och verkan. Vi tror att vi ska kunna vänta på en viss utveckling för att sedan bli lyckliga. Men motsatsen är minst lika sann. När vi börjar engagera oss i vårt nuvarande arbete ökar vi chansen att hitta ett nytt, eftersom vi då börjar rikta in det undermedvetna mot arbetsglädje – vilket förstås gör det troligare att vi ser de möjligheter som dyker upp. När vi slutar fokusera på hur knapert vi har det och börjar intressera oss mer för att hantera de pengar vi har öppnar vi vägen för expansion och fler möjligheter att unna oss större saker. När vi börjar köpa fina kläder och tycka om kroppen som den är motiverar det oss till att göra den ännu vackrare – och så vidare.
Människan tycks vara den enda varelsen som är naiv nog att tro att samma beteende ska generera ett annat resultat i morgon – och så lat att hon vill att omständigheterna ska förändra henne, inte tvärtom.
Förändringens riktning är inte alltid den vi tror. Du kanske vill flytta till en annan stad där du hoppas på att få ett nytt jobb som i sin tur ska leda till nya sociala kontakter, men vänta inte med att börja odla de sociala kontakterna tills du flyttat. Se till att röra dig mot drömmen hela tiden, att tillåta dig att bit för bit växa in i din nya skepnad. Om du tror att förverkligandet av en enda dröm ska förändra dig över natten blir du antagligen besviken. Dina förutsättningar kan förändras på ett ögonblick – men det mänskliga psyket behöver ofta lite längre tid på sig, och ju mer av förändringen du kan införliva i förväg, desto mer glädje kommer du att uppleva när du når målet.
Uppmaningen att börja förändra saker och ting baklänges känns ofta just bakvänd och helt irrelevant, men det är för att vi är så fixerade vid den fysiska nivån av kemi och newtonsk fysik där ett plus ett blir två och vatten kokar vid hundra grader. När vi ger oss in i den inre världen – en värld som trots sitt namn inte bara finns inom oss utan som i själva verket både omger och genomsyrar oss – ser förutsättningarna annorlunda ut. Där formar vi själva mycket av den verklighet vi upplever, och det är här all förändring börjar. Om vi inte aktivt väljer att börja se det vi söker kan vi få leta efter det mycket, mycket länge.
Det finns till och med undersökningar som illustrerar det här, och man har till exempel sett att den övervägande majoriteten av högvinstvinnare på lotterier inom tre år från vinsten har återgått till att leva med den livsstil som de hade före högvinsten. De som hade god ekonomi före vinsten har det fortfarande efter tre år, och de som var skuldsatta före vinsten har dragit på sig nya skulder. Deras förmåga att hantera pengar blev ju inte bättre för att de plötsligt blev rika – tvärtom. ”Om någon plötsligt ger dig en miljon är det bäst att du snabbt som ögat blir miljonär, annars får du inte behålla pengarna”, har den amerikanske entreprenören och motivatören Jim Rohn sagt. Vad det betyder är att vi kan dränka oss i nya, ”bättre” upplevelser utan att det gör någon skillnad om vi inte också förändras inombords. Om vi däremot bejakar och tillåter en positiv inre förändring kan vi ta steget in i den verklighet vi alltid velat leva i.
Men uppmaningen att ”leva som om” man redan hade uppnått sitt mål kan ibland kännas absurd. ”Om det är mer pengar jag vill ha, vad ska jag göra då? Är det meningen att jag ska köpa saker på kredit?” Den frågan är besläktad med dynamiken bakom falska mål – att vi bara ser en viss aspekt av den verklighet vi önskar oss, till exempel att vi kommer att ha mer pengar. Men det finns många andra saker som antagligen skulle förändras om du nådde ditt mål – och en del av dem kan du förändra direkt. Du måste växa in i rollen som den individ du behöver vara för att kunna hantera den utveckling du hoppas på när den väl kommer. (Det är det här steget som de lotterivinnare som snabbt förlorar sina pengar inte har tagit med i planeringen.) Om du redan hade din idealvikt och din kropp såg ut som du ville, skulle du äta den där tårtbiten då? Och när det gäller dina inkomster, fundera över hur mycket du skulle vilja tjäna per timme. Tror du att någon som hade den inkomsten skulle välja att använda sin tid till att se på tv? Om du redan vore i balans till kropp och själ, tror du att du skulle prioritera bort aktiviteter som träning eller meditation till förmån för sådant som är stressande? Om du verkligen älskade dig själv och hade all den självkänsla du skulle önska, skulle du då stressa hela dagarna och aldrig lägga någon tid på dig själv?
Ibland säger människor: ”Men jag fakturerar ju ändå inte tretusen kronor i timmen, så vad spelar det för roll om jag tittar på tv i flera timmar varje kväll?” eller ”Men jag har ju inte all den där självkänslan, det är därför jag inte tycker att jag är värd tid för mig själv” eller ”Jag är ju ändå så missnöjd med min figur, så vad spelar det för roll om jag tar en kaka till?” Men hur tror du att du ska komma dit – till den önskade inkomsten eller den stärkta självkänslan eller den figur du vill ha? Det är våra val idag som ger morgondagen (och figuren!) dess form.
hämtat ur Din personliga energi
av Cicci Lyckow Bäckman