Förändring och transformation

När vi ägnar oss åt inre utveckling – åker på kurser, läser böcker, tar behandlingar, träffar en coach eller går på föredrag – är det ju oftast för att vi vill förändra något. Men vad är det vi förändrar? Väldigt ofta diskuteras strategier, metoder och knep för att sluta med vissa saker och börja med andra; för att införa nya, bättre vanor och avskaffa dem som inte fungerar så bra. På så sätt förändrar vi vårt beteende. Men är det vad vi vill?

Det är inget fel alls på att förändra sina beteenden, och det säger sig självt att sådana förändringar kan göra livet mycket behagligare. Men det jag lade märke till var att det har två brister: dels kan det ta lång tid att förändra ett beteende i taget, dels kan beteendet blossa upp på nytt efter ett tag – på samma sätt eller i en lite annorlunda kostym – om vi inte tagit itu med orsaken till beteendet.

Om jag är van att småäta för att till exempel dämpa stress eller obehagliga känslor och i stället börjar ta itu med känslorna upphör ju behovet av att småäta. Om jag går omkring med taggarna utåt för att jag tror att alla är ute efter mig upphör ju behovet av att försvara mig om jag löser upp den föreställningen – och så vidare. På det viset förändrar jag mig, inte mina beteenden. Mina beteenden förändras, men det sker av sig självt för att jag ändrat förutsättningarna för deras existens.

I många kretsar med fokus på andlighet och inre utveckling talar man om transformation – en form som blir till en annan form. Norstedts ordbok beskriver transformation som en genomgripande förändring av en grundläggande egenskap. Det är mer än bara förändring, det är något helt nytt.

4 responses to “Förändring och transformation

 1. Jag är så nyfiken och intresserad av era kurser. Du är så kompetent och kunnig inom detta Cicci.
  Kram
  Ripsi

 2. Hej Per o Cicci

  Det är så otroligt kul att se att ni är tillsammans samt att ni är å god väg -> , Hjärta , Kram

  Jim

 3. Hej Per o Cicci

  Det är så otroligt kul att se att ni är tillsammans samt att ni är på så god väg -> , Hjärta , Kram

  Jim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman