Vilket soundtrack har dina upplevelser?

Psyket är en märkligt känslig figur. Tänk vad lite det behövs – en sång, en doft, en kommentar eller väldigt ofta faktiskt bara en enda tanke eller ett nytt perspektiv för att slå om från soligt till mulet, från energi till kraftlöshet, från optimism till likgiltighet eller hopplöshet. Ibland kan jag tycka att det är illavarslande, det där att man ska vara så lättpåverkad (ibland).

Men å andra sidan beror det ju på vilket perspektiv (givetvis) man ser saken från. Det fungerar ju åt båda håll. Det är ju inte bara som hjälplöst offer jag påverkas av tankar, perspektiv och yttre stimulans av olika slag – jag kan ju själv bidra till att påverka också. Jag kan välja att lyssna på viss musik. Jag kan välja att boosta endorfinförrådet genom att göra saker som får mig att skratta. Och framförallt kan jag vara medveten om påverkbarheten och hur mycket mitt humör styrs av den.

För det handlar ju inte om att jag måste vara glad hela tiden. Men för mig gör det skillnad ju mer jag är medveten om den där vindflöjeln inom mig som färgar mina upplevelser. För jag har märkt, genom åren, att det faktiskt ofta inte är själva upplevelserna som påverkar mig utan mitt sätt att färga dem. Jag färgar mina upplevelser med det perspektiv jag väljer, med min tolkning av dem, med det inre – eller yttre – soundtrack jag väljer för dem. En del saker som händer kan fortfarande vara sådana jag hade föredragit att slippa – men även de kan ju få olika soundtrack. Är det som händer spännande, utvecklande, utmanande, eller deprimerande? Är sorgen läkande eller uppslitande? Är glädjen manisk eller upprymd? Är tomheten stillhet och potential eller stum och bedövande? Nästan allt handlar om tolkningar.

Det bästa verktyget jag vet för att ta aktiv del i processen och påverka vilket soundtrack mina upplevelser får är min kropp. Att lyssna på den, och att låta den uttrycka sig på olika sätt, är vägen in i det inre musikarkivet. Och när jag väl är där kan jag undersöka vad det är för skivor som spelas. Jag kan lyssna på dem ett tag och se hur det påverkar mig. Och om jag vill kan jag experimentera med att välja något annat om jag tycker att det känns mer livsbejakande

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman