En resa med många vägar

När folk frågar vad jag jobbar med och tydligt förväntar sig en kort rubrik är det svårt att ge dem ett bra svar. Personlig utveckling? Dans? Meditation? Andningsterapi? Kroppsmedvetenhet? Stresslindring? Självkänsla? Närvaro? Förändring? Känslomässig medvetenhet? Och svaret är ja, allt det. För vi har själva behövt allt det på vår egen resa. För mig känns det som om det blir obalans om jag enbart fokuserar på en del av livet. Vi är ju mångfacetterade varelser; vi behöver ge näring åt och utforska alla facetterna.

Vilka facetterna i fråga är beror naturligtvis på vilket perspektiv man anlägger. För våra kurser blir det ofta tacksamt att dela upp dem i det som har med kroppens energi och vårt fysiska varande att göra, det som rör känslorna, sådant som gäller tankar och intellektets processer och till sist den inre stillheten, närvaron och medvetenheten om medvetenheten. Ett annat sätt att dela upp det inre arbetet handlar om valet att utveckla egot å ena sidan och att bli medveten om medvetenheten å den andra. Traditionen i väst är ju att utveckla egot – att bli duktig på något, att övervinna rädsla, att få bättre självkänsla, att lära sig kommunicera – eller vad som helst som syftar till att göra vår existens i det format vi har lättare, mer friktionsfri och kanske mer kreativ eller tillfredsställande. I öst har man däremot traditionellt fokuserat på ”medvetenheten om medvetenheten”, det vill säga det vi är utanför eller bortom egot.

Väldigt länge verkade de här två vägarna oförenliga. Skulle man bli upplyst och meditera gick det ju inte an att samtidigt gå kurser i konflikthantering eller lägga upp en strategi för att möta en partner. (Under de första årtusendena av meditation och strävan efter upplysning är det väl oklart om det ens fanns sådana kurser!) Och på samma sätt verkar det som bortkastad tid att sitta och blunda och iaktta sitt inre när det man vill ha är ett direkt fokus på vissa praktiska frågor.

För dansa gör vi ju. Bland annat. Det är i själva mötet mellan stillhet och rörelse, mellan kropp och själ, mellan samtal och tystnad, som vi kan börja upptäcka oss själva på ett nytt sätt. Välkommen till en regnbåge av upplevelser! Men precis som kakmonstret säger vi: ”Alla kakor!” Ibland, i databaser och webbforum, måste vi välja vad vi vill kalla det vi gör – om det är ”personlig utveckling” ”dans” eller ”meditation”. Men vad vi än väljer blir det inte riktigt sant. Vårt arbete är all-inclusive i ordets sanna bemärkelse 🙂

PS! Nästa introduktionskurs är i juli, och du kan läsa mer om den här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman