Ditt instinktiva jag

Du vet den där vännen som alltid kan leta fram precis den kontakt du behöver just nu? Eller personer som är naturligt karismatiska, utan att ens anstränga sig? Och de där människorna som bara tycks behöva flytta två filtar och ställa in en piedestal för att göra vardagsrummet så fantastiskt mycket mysigare? Har du någonsin undrat vad de här färdigheterna kommer ifrån? Svaret kan förvåna dig: våra biologiska instinkter. Att människan har instinkter kanske inte är någon nyhet – men vet du vilka de är, vad de innebär och, kanske mest intressant av allt: hur de påverkar ditt liv, dina relationer och din personliga utveckling? 

De biologiskt inprogrammerade drivkrafterna självbevarelseattraktion och anpassning har funnits i hundratusentals år och är inte på något vis är unika för människan. Vi tror dock gärna att det som är unikt för människan (till exempel vår förmåga till abstrakta resonemang och vår existentiella medvetenhet) ska göra instinkterna överflödiga eller åtminstone ge oss kontroll över dem. Spoiler alert: Så är det inte 😊. Det finns en anledning till att instinkterna också kallas också drivkrafter: Det är de som ger oss just vårt driv, vår energi. Egot i sig har ingen energi – men det kan hämta energi ur drivkrafterna. Och när egot tar biologin i anspråk för sina egna syften kan det som bekant ge spännande resultat 😉

Men vad innebär de där instinkterna, då? De rymmer naturligtvis mer än vad deras godtyckliga namn avslöjar. Som översikt kan man säga att instinktiv självbevarelse var den första biologiska drivkraften som evolutionen utvecklade. Till och med växter har den, och i deras fall får den exempelvis blommor att vända sig mot ljuset och utveckla rötter i den riktning där chansen är störst att finna näring och vatten. Hos människan och i dagens samhälle kan samma instinkt fortfarande få oss att ta hand om oss själva rent fysiskt, men den kan också göra oss till finanshajar eller proffs på överfallslarm.

Nästa instinkt som utvecklades var den sexuella instinkten, eller instinktiv attraktion. När organismerna blev flercelliga och möjligheten till genetisk variation uppstod, uppstod också konkurrens och viljan att sprida just de egna generna vidare. Även här finns det beteenden hos människan som inte skiljer sig så mycket från den hos spelande tjädrar eller ylande marskatter – men även här finns förstås också mer ”moderna” uttryck för samma instinkt, och här hittar vi ivriga nattklubbsbesökare, adrenalinsugna äventyrare och andra energisprakande individer.

Och sist bland de tre utvecklades den sociala instinkten, eller instinktiv anpassning. Biologiskt kom den till när vissa djurarter började föda ungar som var alltför outvecklade för att kunna klara sig själva någon längre stund på egen hand. Den instinktiva medvetenheten om att ”jag överlever genom dig” finns inte bara finns hos föräldrar bland många arter utan också i förmågan till att exempelvis knyta affärskontakter, bygga upp imperier eller organisera bostadsrättsföreningen till en gemensam vårstädning!

Som överallt annat i vår personlighet har vi preferenser. Vi har, och använder, alla dessa tre instinkter. Ingen saknar någon av dem fullständigt (eller om vi gör det har vi antagligen någon uppenbar och diagnostiserbar sjukdom), men vi lutar oss lite (eller mycket) mer mot någon av dem, samtidigt som vi med största sannolikhet förpassat någon annan till marginalen. Detta påverkar hur vi förhåller oss till livet, och det utgör dessutom en mycket starkare indikator på vilka människor vi trivs med och vad vi gillar att göra än andra aspekter av vår personlighet gör. Genom att titta på hur de olika instinkterna kommer till uttryck i vårt eget liv – och hur egot kanske missbrukar någon av dem på ett sätt som skapar problem för oss – kan vi få en oöverträffad skjuts i vår inre utveckling. Det är inte meningen att vi ska utrota instinkterna. Det kan vi inte, och dessutom behöver vi dem. Men ju mer medvetenhet vi utvecklar kring dem och oss själva, desto mer kan de användas på ett balanserat sätt, för det de är avsedda för.

Under Levande kraft steg III i mars ska vi utforska de här tre insikterna – vad de syftar till, vad detta faktiskt innebär för människor i vår tid och, framförallt, hur vi personligen prioriterar våra egna och vilka aspekter vi skulle kunna må bra av att ge mer plats till. Min bästa Enneagramlärare Russ Hudson har utvecklat en beskrivning där han identifierar tre zoner inom varje instinkt, och genom att bekanta oss med dem kommer vi att få större inblick i vad det hela handlar om.

Det här arbetet är fantastiskt spännande, och vi säger grattis till dig som gått steg II och därmed kan anmäla dig till trean 😊! (Eventuellt kommer vi också att ta fram en annan, fristående kurs om det finns intresse. Kommentera eller maila gärna om du är intresserad.)

 

Relaterade inlägg: Under intellektets radar (finns även som Youtubeklipp)

2 responses to “Ditt instinktiva jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman