Att vela, vilja och veta

Att ”veta vad man vill” är ingen kakbit – det ser vi på många av våra kurser, och vi själva är naturligtvis inte heller befriade från känslan av att vilja förändra men inte riktigt veta vad. Idag är en riktig sådan dag för mig. Vill jag fortsätta med det här, vill jag börja med det där, vill jag förändra si eller kanske tänka om så?

Just idag känns tillvaron full av projekt som inte riktigt tar fart, drömmar som grumlas av vad som är strategiskt riktigt eller vad man tycker borde vara roligt. När jag fastnar i det känns det som om ingenting händer – och samtidigt ser en annan del av mig att det händer massor: för kurserna rullar på, frågor intresserade ramlar in och om en dryg vecka lämnar jag in manus för min tredje bok Semester i Egoland som kommer ut i höst. Så det är tydligt att det är en fråga om perspektiv.

De dagar då jag inte riktigt vet har jag två alternativ: att antingen försöka bestämma mig och ”just do it” eller slappna av i att inte veta just idag. Det första alternativet faller sig naturligt för mig, och det är när jag ramlar in i det som jag blir stressad. Det andra alternativet – som egot tycker är att skygga för ansvaret och fly från frågorna – erbjuder så mycket mer avslappning. För det är ju inte att fly från frågorna. Det är att ställa frågorna och sedan slappna av, bli stilla och lämna utrymme för svar som jag inte kan tänka ut med intellektet.

20121028_130840_HDRMooji hade ett inlägg på facebook idag: There is no conflict in you, the Self. If there is conflict, it is between thought and thought. As long as the sense ‘I’ and ‘other’ persists or prevails, trouble will be there. Through self-inquiry confirm again and again: I am the Self, the complete and indivisible whole.

På svenska blir det: ”Det finns ingen konflikt inom dig, i självet. Om det råder konflikt är det mellan tankarna. Så länge det finns en känsla av ‘jag’ och ‘den andre’ fortgår problemen. Rannsaka dig själv och bekräfta det, om och om igen: Jag är självet, den odelbara, fullständiga helheten.”

Det är avslappning. Inte om jag tänker det, om jag bara intalar mig det. Men om jag upplever det ♥

2 responses to “Att vela, vilja och veta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman