”Antingen eller” – upp till kamp

Gillar ditt intellekt att polarisera? Då är det i gott sällskap! Vid sidan av de motsatsförhållanden som mina tre senaste inlägg har handlat om (med början här) är ”antingen eller” en storfavorit hos intellektet!

Häromdagen fick jag en ringside-plats till en sådan uppvisning, i form av ett inlägg på facebook. Det råkade handla om Byron Katies The Work, men det spelar egentligen mindre roll eftersom intellektet så gärna polariserar oavsett sammanhang. Och tendensen blir allt starkare ju mer hotad vår självbild blir i situationen.

Mannen som skrivit just det här inlägget skrev om minnen och symtom i kroppen från tidigare i livet eller från tidigare liv. ”Byron Katie säger att allt beror på tankar”, sa han, ”men det gör det inte alls det.” Skulle det han upplevde i kroppen bara vara en inbillning, kanske? Han visste ju att det inte bara var tankarna som skapat problemen i kroppen utan att de fanns där, rent fysiskt, före några tankar.

Bortsett från att han tydligen hade missuppfattat en central del av The Work – ingen påstår att kroppen inte kan ha symtom helt ”av sig själv”, men för att må psykiskt dåligt av symtomen ifråga krävs det tankar – var det hans sätt att ställa de båda processerna mot varandra som jag tyckte var intressant. Vilken var bäst? Vilken var den rätta processen? För det kunde ju inte vara båda. Och han menade förstås att var The Work-anhängarna som börjat polariseringen först, genom att hävda att problemen måste lösas i tankarna, men vi lider ju inte av någon annans dragkamp utan först när vi ger oss in i den själva.

Om vi själva är fullt nöjda med att integrera ”både och” blir det ju ingen dragkamp, hur mycket någon annan än drar. Men ofta går vi på egots påstående att det bara kan finnas en sanning – och som följd av det ger vi oss in i ”antingen eller”-kampen.

Vad är det som gör att vi tror att någonting annat måste vara dåligt för att det vi tycker om ska kunna vara bra? Det verkar vara ett tänkande som genomsyrar mycket av vår värld – allt ifrån att prata illa om andra för att framstå i en bättre dager själv till krig mellan religioner. Det är märkligt att vi inte genomskådat den fällan än … ♥

Hur många både-och kan du tillåta dig att omfatta? Hur många synvinklar kan du sträcka dig till, även om några av dem använder andra perspektiv än det du är van vid? Hur annorlunda människor, åsikter, tankegångar och ståndpunkter vågar du förstå, utan rädsla för att de ska ändra på vad som verkligen är sant?

För det är väl där skon klämmer – i vår uppfattningen om sanningen. Det märkliga är att vi tror att den blir annorlunda beroende på vad vi, eller någon annan, säger och tycker.

I övermorgon ger vi oss iväg för att hålla vår härliga Levande kraft steg I – upptäck kraften, för att efter bara ett par dagar fortsätta direkt med Levande kraft steg II – lyssna till sig själv. Det blir en och en halv vecka av medvetenhet, övningar, rörelse, insikter, meditation, andning och nya upptäckter. För både oss och deltagarna väntar ett härligt äventyr – framförallt, naturligtvis, för våra mesta äventyrare som deltar i båda kurserna för en tio dagar lång kraftretreat!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Publicerad av Cicci Lyckow Bäckman